dinsdag 29 januari 2013

Beeldsonnetten

Naar aanleiding van de 'beeldsonnetten' van Ted van Lieshout, besloot ik mijn eigen beeldsonnet te maken. Dit handige instrument toont niet alleen mooi, je kan er ook de kenmerken van het sonnet uit afleiden.

Een sonnet is een gedicht van veertien regels. Het bestaat vaak uit twee strofen van vier regels (kwatrijn) en twee strofen van drie regels (terzine). De twee kwatrijnen vormen samen het octaaf en de twee terzinen heten samen het sextet. Tussen het octaaf en het sextet is er dikwijls een wending (volta, chute) in het gedicht
'Klinkdicht' is een Nederlands synoniem voor 'sonnet' (sonare (Lat.) = klinken). Bij een sonnet zijn muzikaliteit, toon en ritme wezenlijke elementen. Sonnetten willen gehoord worden. Rijm en metrum spelen bij veel sonnetten dan ook een belangrijke rol. Een veel voorkomend rijmschema is dat van het Italiaanse sonnet: abba abba cdc dcd (of cde cde). Sonnetten met een metrum hebben vaak regels met een vijfvoetige jambe (kort - lang), zoals 'Ik ging naar Bommel om de brug te zien.'
Op het rijmschema en alle andere kenmerken van het sonnet zijn vele variaties mogelijk. Het sonnet dankt zijn populariteit vooral aan de vele sonnetten die Francesco Petrarca (1304-1374) voor zijn onbereikbare Laura schreef.


Ik heb ervoor gekozen om met aardappelen te werken, aangezien deze landbouwjongeren enorm gepassioneerd zijn door alles wat thuis/op de boerderij gebeurt. De leerlingen zullen de kenmerken van een sonnet beter onthouden als je hen zelf de aardappelen laat prikken op het bord. Op deze manier ontstaat er ook een interactie tussen leerling, leerkracht, kunst en inhoud.

Poëziekrant

Voor de poëziedag, maakte ik een interactief 'krantje'. Dit kan door de leerlingen gebruikt worden ter ontspanning, omdat het allerlei leuke opdrachtjes bevat die aanleiding geven tot poëzie. Ook voor leerkrachten kan dit een leuke instap zijn, om zo de voorkennis te raadplegen, de leerlingen te prikkelen of aan te zetten tot schrijven en creatief denken.

Via onderstaande link, kan u de pagina bekijken:
http://personal.crocodoc.com/vNar6p4

zaterdag 26 januari 2013

Post-it op het prikbord van de 'poëzieboek'.


Wat wil jij zeker niet vergeten? Welke herinnering blijft je voor altijd bij? Welk sms’je heb je opgeslagen? Wat was het mooiste compliment dat je ooit kreeg? Wat is het gekste dat je hebt opgevangen op de bus? Welke raad kreeg jij van oma?

Vergeet mij niet


Ja, 't was te denken. Ze is mij vergeten.
Ik ben niet goed genoeg. Elk excuus is goed genoeg.
Platte band, gescheurde broek, file, kijkfile.
Kijk dan toch naar mij!  Of ziet ge mij niet graag?

Ik ben niet mooi genoeg. 't was al een wonder dat ze wou.
Is het ooit genoeg? Hoe kan ik ooit genoeg zijn voor zo'n vrouw?
Error in mijn hoofd. Page not found, just like this child. Childfocus.
Een slechte verouderingsfoto. Lijk ik op mij pa?
Ik hoop dat ik zijn neus niet erf. Die wordt groter met de jaren.
Staren. Staat ze daar? Ligt het aan mij of loopt zij?

Puf puf, ze kijkt me aan met haar bloemen.
Felblauwe kijkers met een gele pupilrand. Ze is me niet vergeten.
Gewoon een beetje laat, is ze altijd. Zo werd ze ook geboren.
Daar ga je je toch niet aan storen?

vrijdag 25 januari 2013

uiteenzetting visie poëziedag

Als stageopdracht kreeg ik vanuit de school de opdracht om de poëziedag in te kleden. Ik zou graag hebben dat op deze dag poëzie overal aanwezig is in de school. De leerlingen zullen er niet omheen kunnen en zullen overrompeld worden door poëzie waar ze ook gaan. Poëzie staat niet alleen in vermufte boeken, maar is ook op de speelplaats, in de wc's, in de gang, in de refter, in de klas en in ons hoofd!

-Er zullen gedichten te vinden zijn op diverse plekken in de school. In die gedichten wordt verwezen naar die plek. Dit zal ook telkens creatief uitgewerkt worden bv: met windowmarker op spiegels, textielstift op T-shirt, borden met gedichten, plakband op de trapleuning, in de lockers, kaartjes aan het fietsstuur,...
-Gedichten geschreven op cd's die uithangen als windspeeltje onder een afdak.
-Leerlingen uitnodigen om hun favoriete songtekst op te schrijven
- Een gedicht als beeld (zie beeldsonnetten van Ted van Lieshout)
-Leerlingen beschrijven 'De poëzie op een gewone schooldag is voor mij: 's ochtends mijn vrienden zien staan aan ons vaste plekje.' Al deze ideeën worden verzameld.
-Een poëzie-ochtendkrant