woensdag 13 februari 2013

Drie keer dier

Ik heb gekozen voor de werktitel 'drie keer dier'. Het bekt goed en geeft de essentie weer van het werk.
Alle leerlingen zullen één dier uitkiezen, die ze zullen analyseren en op een andere manier leren kennen. In biologie en andere praktische lessen leren ze de binnen- en buitenkant van de dieren. Wat ze eten, hun habitat, hun gestel, voortplanting.... Maar wat ze niet leren is de gevoelswaarde van die dieren doorheen onze geschiedenis en cultuur. Dieren worden nooit zomaar afgebeeld op klassieke schilderijen,  ze verwijzen steeds naar een bepaalde waarde of eigenschap, zo staat de hond voor trouw en de kat voor valsheid. Ook in tal van fabels en verhalen krijgen dieren een bepaalde rol toegeschreven; denk maar aan het bekende verhaal 'Van den vos Reynaerde'.

In het eerste luik stellen de leerlingen het dier voor als een jachttrofee. Het creatieve duo Chris en Luis maakten een statement met karton. Met de crisis in het achterhoofd besloten zij mooie dingen te maken uit goedkoop 'afval' materiaal. Alles wat zij maken is opgebouwd uit niets anders dan karton. Ze scoorden met hun 'animal throphies' een hit bij het creatieve publiek. Op deze link kan je een kijkje nemen in hun aanbod.  www.cardboardsafari.com/




De leerlingen zullen hier een eenvoudigere versie van maken, door profielen te tekenen van hun gekozen dier en die met een breekmes uit te snijden.(Zie voorbeeld hieronder) Zo'n jachttrofee doet ook vaak dienst als alternatieve kapstok. Aangezien scholen gekenmerkt worden door gangen met kapstokken, leek het mij wel een leuk idee deze koppen in de gang uit te stallen. Zo zullen de bezoekers op de opendeurdag begroet worden door een tal van kartonnen dieren.


Het tweede deel van hun drieluik wordt een foto. Zij zullen de grootste eigenschap van hun dier uitkiezen en uitbeelden. Ik heb hiervoor gekozen na het zien van het werk van Lisa Klappe. Zij liet verschillende mensen poseren als een duif. Als de leerlingen bijvoorbeeld de eigenschap 'trots' kiezen voor een paard, zullen zij trots moeten poseren.


Het derde en laatste luik van hun werk zal een creatieve tekst zijn. Naar het boek 'Ik wou' van Toon Tellegen met portretten van Ingrid Godon zullen de leerlingen zich inbeelden wat het is om een dier te zijn. Zij zullen zoiets schrijven:

'Ik wou dat ik een paard was.
Als ik een paard was dan streelden mensen over mijn hoofd.
Dan zou ik met de Sint over de daken lopen.
En dan kon ik zonder excuus iemand de maag intrappen die achter mijn rug roddelt.'

De leerlingen zullen dus drie maal een dier weergeven. Eenmaal door karton op een beeldende manier, eenmaal op een foto en eenmaal door een tekst. Hiermee rijk ik verschillende kunsttalen aan: beeldende kunst, fotografie, beweging en literatuur.

Via deze link kan u de lesvoorbereiding inkijken.

Via deze link kan u de powerpoint bekijken met foto's van het stappenplan.
http://www.slideshare.net/fienverv2/dierenstappen

Opendeurdag

Als tweede onderdeel van mijn stage, kreeg ik de opdracht om samen met de leerlingen van 1BAB de school creatief in te kleden op de opendeurdag.
In begon met graven en zoeken naar wat ik wou doen met deze klas en wat ik wou tonen aan toekomstige leerlingen. De sterkte van mijn stageschool zit hem in de specifieke richtingen. Je ziet immers niet op elke school katten, honden, slangen ... en dan hebben we het nog niet over de hoeve, waar de leerlingen alle soorten dieren leren kennen en verzorgen. De passie voor dieren zit bij deze leerlingen diep, ze hebben er een band mee, die soms dieper gaat dan menselijke relaties.

Ik ben beginnen graven naar kunst met dieren en kwam heel wat bekende en minder bekende werken en artiesten tegen op mijn pad. Damien Hirst, Wim Delvoye, Alexander Calder, Fia Cielen, Polly Morgan, Lisa Klappe, Jan Hanlo, 'la cabine téléphonique aquarium' op het lichtfestival van Gent.... We kunnen nog even doorgaan

Deze leerlingen zijn nog niet vaak in aanraking gekomen met kunst. Zij kennen kunst vaak als iets saai, ouderwets of onbegrijpelijk. We horen vaak als reactie op moderne kunst 'dat kan ik ook'. Wel, ik ga de uitdaging aan en inspireerde me op één van de bekendste conceptuele werken, die voor heel wat opschudding zorgde. 'Three chairs' van Joseph Kosuth



Drie stoelen; een echte, een foto van een stoel en een woordenboekverklaring van stoel. Drie keer zie je hier een stoel, maar drie keer op een andere manier. We kunnen dit interpreteren als de moderne versie van een drieluik.

Ik heb besloten om met mijn leerlingen ons eigen drieluik te maken; niet over stoelen, maar over dieren.

zaterdag 2 februari 2013

Dit was poëziedag 2013!

De poëziedag zit er op, de poëzieweek is volop aan de gang. Dit is wat er te zien/te doen was op die dag.


De poëziedag zal zich vooral concentreren aan de traphal in de U-blok. Ten eerste zullen er 'krantjes'/werkblaadjes te vinden zijn met een aantal taalopdrachten voor de leerlingen(ook in de muziekklas), die kunnen ze meenemen wanneer ze maar willen. Ze kunnen ook gebruikt worden door leerkrachten als instap voor een les poëzie. Op dit blad staat ook de vraag: 'wat is voor jou de poëzie op een schooldag?' Deze vraag kunnen ze beantwoorden en in de 'gedachtenhoed' werpen. Er zal ook een 'poëziebook' staan (een tweede is ook in de muziekklas te vinden). Het 'poëziebook' is geïnspireerd op 'facebook', waarop leerlingen leuke herinneringen, zinnen, raad kunnen 'posten' (via 'post-its'). Op het bord hangen ook enkele bekende foto's van historische momenten, die de wereld niet snel zal vergeten. Er is ook een beeldsonnet te vinden, gebaseerd op het werk van Ted van Lieshout. Zo'n beeldsonnet geeft beeldend de vorm van een sonnet weer. Voor de leerkrachten Nederlands kan dit een manier zijn om de vormelementen van een gedicht te bespreken; zoals strofes, verzen, pointe, rijmschema, kwatrijn, terzien, octaaf, sextet, ritme, lettergrepen ....
Er zal ook een regen van cd's te zien zijn waarop (minder) bekende liedjes staan geciteerd.  In de bomen zullen ook de letters POEZIE hangen. Op de trapleuning kleeft een felkleurige plakband met daarop een 'trapgedicht'. 

In de school zullen ook een aantal verzen/gedichten opduiken. Zo zijn er in de refter drie borden te vinden met verzen over eten, aan het LO-lokaal zullen enkele t-shirts met opschrift hangen en enkele vaklokalen krijgen een kleurige poster, met daarop een gedicht gelinkt aan het desbetreffende vak. Bij de toiletten kunnen de leerlingen hun favoriete liedjesteksten nalaten met krijt op een behangpapier. De fieters zullen ook een versje terugvinden aan hun fietsstuur als ze terug naar huis gaan. Als laatste zal er in de muziekklas en in de leraarskamer een poëtische traktatie te vinden zijn.